Το μισθολογικό χάσμα: μία ακόμα πρόκληση για τις Γυναίκες στο χώρο εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και αποτελεί μια σημαντική επέτειο αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ένα κίνημα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων και καλύτερων συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες στις αρχές του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για την εξάλειψη των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και αποτελεί μια σημαντική επέτειο αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ένα κίνημα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων και καλύτερων συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες στις αρχές του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για την εξάλειψη των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται.
Το μισθολογικό χάσμα: μία ακόμα πρόκληση για τις Γυναίκες στο χώρο εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και  αποτελεί μια σημαντική επέτειο αφιερωμένη στα δικαιώματα των γυναικών και στην ισότητα των φύλων. Η ημέρα αυτή ξεκίνησε ως ένα κίνημα διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων και καλύτερων συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες στις αρχές του 20ού αιώνα και εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για την εξάλειψη των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται.

Αναμφίβολα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος (τουλάχιστον στον λεγόμενο «Δυτικό κόσμο») ως προς την θέση της γυναίκας, τις προοπτικές, τις ευκαιρίες και τα δικαιώματά της. Από την άλλη, έρευνες δείχνουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και έχει πολλή δουλειά να γίνει σε θεσμικό, κοινωνικό, επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης και ενημέρωσης.

Ένα από τα  ζητήματα που συνεχίζουν να πλήττουν τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο είναι το μισθολογικό χάσμα, δηλαδή η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών για εργασία ίσης αξίας.

Τι είναι το μισθολογικό χάσμα;

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αναφέρεται στη διαφορά στις μέσες αποδοχές των ανδρών και των γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι γυναίκες στην Ευρώπη κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 13% λιγότερο από τους άνδρες. Το ποσοστό αυτό μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά η γενική τάση παραμένει ανησυχητική.

Στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιευτήκαν εντός του 2024, η μεγαλύτερη διαφορά (28%)  παρατηρείται στον ιδιωτικό χώρο, στα ανώτερα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη.

Παράγοντες που συντηρούν το μισθολογικό χάσμα

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που προκύπτουν από το μισθολογικό χάσμα είναι οι χαμένες ευκαιρίες για τις γυναίκες. Η χαμηλότερη αμοιβή και οι περιορισμένες προοπτικές ανέλιξης σημαίνουν ότι πολλές γυναίκες δεν μπορούν να επενδύσουν στην περαιτέρω εκπαίδευση ή επαγγελματική ανάπτυξη, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να επιτύχουν υψηλότερες θέσεις εργασίας.

«Σπασμένο Σκαλοπάτι» ή αλλιώς «Broken Rung» , ονόμασε η Mc Kinsey το φαινόμενo  των κοινωνικών και πρακτικών εμποδίων και περιορισμών που εμποδίζουν τις γυναίκες (έναντι των αντρών) στην προσπάθεια ανέλιξής τους στην « επιχειρηματική σκάλα» (corporate ladder). Το φαινόμενο αυτό θα ανακόψει την πορεία σε  γυναίκες με ικανότητες, εκπαίδευση και δεξιότητες ίσες (ή και περισσότερες κάποιες φορές) με τους άνδρες συναδέλφους τους και θα τις  οδηγήσει μοιραία σε μελλοντικές εργασιακές θέσεις μειωμένων ευθυνών (και άρα χαμηλότερων αποδοχών) ή θα τους στερήσει τις ευκαιρίες να αναλάβουν εξολοκλήρου περισσότερα και διαφορετικά καθήκοντα (συχνά κάνουν όλη τη δουλειά και έχουν έναν άνδρα να προΐσταται, γιατί έτσι απαιτείται από το πατριαρχικό  στερεότυπο που οι περισσότεροι και περισσότερες υπηρετούμε ασυνείδητα).

Ενώ όλα φαίνονται ιδανικά, ίσες ευκαιρίες ανοίγονται προς όλα τα άτομα στο επαγγελματικό τους ξεκίνημα, αόρατα εμπόδια, «σπασμένα σκαλοπάτια» και μία «γυάλινη οροφή» (glass ceiling) που στέκεται σαν αθέατη κουρτίνα και δεν αφήνει γυναίκες και άτομα μειονοτήτων να διεκδικήσουν και να εξελιχθούν στην εργασιακή ιεραρχία.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών (και πολλών άλλων συμπεριφορών στηριγμένων σε χρόνιες περιοριστικές πεποιθήσεις), συναντάμε υποεκπροσώπηση γυναικών σε θέσεις Ηγεσίας, δυσκολία στην επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών λόγω χαμηλών αμοιβών, αδήλωτη εργασία σε γυναίκες εργαζόμενες και συμπεριφορές διακρίσεων και προκαταλήψεων λόγω του φύλου ή των οικογενειακών τους υποχρεώσεων.

 

Τρόποι αντιμετώπισης του μισθολογικού χάσματος

Η εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος απαιτεί συντονισμένες δράσεις από κυβερνήσεις, εργοδoσία και κοινωνία.

Μεταξύ άλλων οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν:

  1. Διαφάνεια στις αποδοχές και στα κριτήρια αξιολόγησης των αμοιβών. Η μισθολογική ψαλίδα θα μειωθεί αισθητά εάν θεσπιστεί η δημοσιοποίηση των αμοιβών θέσεων και ρόλων εργασίας
  2. Ουσιαστικές πολιτικές έμπρακτης υποστήριξης γυναικών και μητέρων σε ηγετικές θέσεις
  3. Ισονομία σε εταιρικές αποφάσεις, πολιτικές και πρακτικές
  4. Περαιτέρω ενίσχυση του work-life balance και περισσότερη ευελιξία εργασίας, ωραρίων και αδειών και για τους δύο γονείς
  5. Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση για θέματα Ισονομίας, Συμπερίληψης, Ισότητας και Διαφορετικότητας για τη δημιουργία διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας. Ξεκινώντας ακόμα και από τα χρόνια του σχολείου, όπου παγιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό νοοτροπίες, σκεπτικά και συμπεριφορές.

Επίλογος

Η ισότητα στις αμοιβές δεν είναι απλώς δικαίωμα των γυναικών, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία και η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια υπενθύμιση ότι οι ενέργειες  για ισότητα, ισονομία και δίκαιη μεταχείριση πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ταχύτητα και με την υποστήριξη όλων.

 

 

Career Coaching Lab logo

 

Career Coaching Lab (www.careercoachinglab.gr)

 

Το Career Coaching Lab είναι εδώ για να καλύψει αυτήν την ανάγκη, προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και υποστήριξη για άτομα που επιθυμούν να επαναπροσδιορίσουν την καριέρα τους και να πετύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.

Το νέο site του Career Coaching Lab, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αποτελεί την πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες και εργαλεία του, για να βοηθήσει τα άτομα να ανακαλύψουν το πλήρες δυναμικό τους και να προχωρήσουν με αυτοπεποίθηση στην επαγγελματική τους πορεία.

Οι υπηρεσίες του, όπως η καθοδήγηση στρατηγικής καριέρας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η αναζήτηση εργασίας, η υποστήριξη για επαγγελματικό επαναπροσανατολισμό, καθιστούν το Career Coaching Lab έναν πολύτιμο σύμμαχο για κάθε επαγγελματία. Με χρήση έγκυρων Ψυχομετρικών Εργαλείων και εξατομικευμένη υποστήριξη, οι Διαπιστευμένοι Coaches του Career Coaching Lab βοηθούν τα άτομα να πετύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους και να βάλουν τις βάσεις για μια επιτυχημένη καριέρα στο σύγχρονο, συνεχώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Οι υπηρεσίες του Career Coaching Lab προσφέρονται σε ελληνικά και αγγλικά. 

Για περισσότερες πληροφορίες και δωρεάν πρώτη συνάντηση, επισκεφτείτε:

https://careercoachinglab.gr/επικοινωνία

Κλείσε ένα ραντεβού με την Βίκη

Τηλέφωνο

+30 694 718 1212