Πέτυχε φέτος το New Year’s Resolution σου;
Κάθε χρόνο προς τα τέλη του Δεκεμβρίου αρκετοί και αρκετές από εμάς κάνουμε έναν απολογισμό. Ανακαλούμε γεγονότα από την χρονιά που τελειώνει, σκεφτόμαστε τα μαθήματα που πήραμε, τι πήγε καλά ή τι μπορούσε να είχε πάει καλύτερα και φυσικά κάνουμε πλάνα, ευχές, βάζουμε στόχους για όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε και να καταφέρουμε στην χρονιά που έρχεται. Άλλωστε ταιριάζει με το κλίμα, με την εποχή των εορτών: φωτάκια, χαρά, ευχές, κάτι τελειώνει – κάτι αρχίζει….

Έρευνες δείχνουν ότι κατά το 80% οι ευχές και οι υποσχέσεις που δίνουμε στην έναρξη κάθε νέου έτους (μπορεί να τα ακούσετε και με τον όρο “new year’s resolution”) μετά το πέρας των πρώτων 6 εβδομάδων της νέας χρονιάς έχουν ήδη ξεθωριάσει, ξεχαστεί. “Με τη νέα χρονιά θα κάνω γυμναστική 3 φορές την εβδομάδα, εγώ θα κόψω το κάπνισμα, εγώ θα είμαι λιγότερο χρόνο στα social media κι εγώ θα σταματήσω να τσεκάρω τα emails μου μετά τις 6μμ» είναι κάποιες από τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, που μας κάνουν να νιώθουμε στιγμιαία ευδαιμονία και πληρότητα όταν τις κάνουμε, που ξέρουμε ότι πρέπει να τις τηρήσουμε αλλά που – κατά έναν περίεργο τρόπο – συχνά εμείς είμαστε που τις σαμποτάρουμε και τις ακυρώνουμε.
Τι φταίει άραγε και μας συμβαίνει αυτό; Πόσο ρόλο παίζει ο τρόπος που σκεπτόμαστε, αποφασίζουμε και παίρνουμε τις αποφάσεις μας;
Η Dr Carol Dweck καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford υποστηρίζει με το ερευνητικό της έργο, τα άρθρα και τα βιβλία της ότι η επιτυχία και η επίτευξη των στόχων μας, μικρών ή μεγάλων, προσωπικών ή επαγγελματικών έχει να κάνει – ούτε λίγο ούτε πολύ – με τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ορίζουμε τα βήματα και τις πράξεις μας, με το εάν στη ζωή μας σκεπτόμαστε με παγιωμένο τρόπο σκέψης (fixed mindset) ή με το σκεπτικό της ανάπτυξης (growth mindset).


Fixed Mindset vs Growth Mindset
Άτομα με παγιωμένη νοοτροπία (fixed mindset) πιστεύουν ότι χαρακτηριστικά, όπως η ευφυΐα, το ταλέντο και η προσωπικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερά, παγιωμένα και επομένως οι όποιοι περιορισμοί δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα. Τα άτομα αυτά με παγιωμένη νοοτροπία θα δουν την αποτυχία ως αντανάκλαση των δικών τους περιορισμών και θα επικεντρωθούν στο αποτέλεσμα, αντί να δουν το ταξίδι ως μια ευκαιρία μάθησης και ανατροφοδότησης (feedback).
Από την άλλη, τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης (growth mindset) πιστεύουν ότι οι πιο βασικές τους ικανότητες μπορούν να αναπτυχθούν μέσω αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς – το μυαλό και το ταλέντο είναι μόνο το σημείο εκκίνησης. Αυτή η άποψη δημιουργεί μια αγάπη για τη μάθηση και μια ανθεκτικότητα που είναι απαραίτητη για τα μεγάλα επιτεύγματα. Σχεδόν όλες οι σπουδαίες προσωπικότητες είχαν αυτές τις ιδιότητες.
Κάποιος και κάποια με growth mindset θα βρει την αξία στο ίδιο το ταξίδι, χωρίς να σταθεί στα εμπόδια και στις αποτυχίες. Για να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα, ενώ κάποιος/α με παγιωμένη νοοτροπία μπορεί να απογοητευτεί εάν δεν λάβει μια προσφορά μετά από μια συνέντευξη για δουλειά, κατηγορώντας τα δικά του/της μειονεκτήματα, άλλος/η με νοοτροπία ανάπτυξης θα το δει ως μια ευκαιρία μάθησης και μια ευκαιρία αναγνώρισης τομέων προς βελτίωση.
Ανάλογο και το παράδειγμα (ή αστικός μύθος δεν έχει και τόση σημασία) με τον Τόμας Έντισον ο οποίος χρειάστηκε 10 χιλιάδες προσπάθειες για να ανάψει τον πρώτο λαμπτήρα δηλώνοντας – χωρίς ποτέ να σταθεί στα εμπόδια και στις αποτυχίες – ότι «ανακάλυψα 10 χιλιάδες τρόπους που δεν δουλεύουν μέχρι να ανάψει τελικά ο πρώτος λαμπτήρας»!


Γιατί Growth Mindset;
Η υιοθέτηση του growth mindset μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης, όπου οι προκλήσεις γίνονται ευκαιρίες, οι αποτυχίες γίνονται μάθηση και η ανατροφοδότηση γίνεται καύσιμο για ανάπτυξη.
Επιπλέον, το growth mindset συμβάλλει στην προσωπική ευημερία και στο well being. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας και άγχους σε σχέση με εκείνους με παγιωμένη νοοτροπία και τρόπο σκέψης.
«H στάση ζωής με growth mindset δημιουργεί αγάπη για τη μάθηση και ανθεκτικότητα. Σε μια νοοτροπία ανάπτυξης, οι προκλήσεις είναι συναρπαστικές, παρά απειλητικές. Οπότε αντί να σκέφτομαι: «ω!, θα αποκαλύψω τις αδυναμίες μου», λέω: « ουάου!, εδώ είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθώ» τονίζει η Dr Carol Dweck.
Growth Mindset και Επαγγελματική ανάπτυξη
Μια νοοτροπία ανάπτυξης συγκριτικά με την παγιωμένη νοοτροπία δεν είναι μόνο σημαντική για τη μάθηση και την εξέλιξη, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίτευξη των επαγγελματικών ονείρων. Όπως επισημαίνει η Dr Carol Dweck:
«Πολλοί άνθρωποι με growth mindset δεν σχεδίαζαν καν να πάνε στην κορυφή. Έφτασαν εκεί ως αποτέλεσμα του να κάνουν αυτό που αγαπούν. Είναι ειρωνικό: Η κορυφή είναι εκεί που οι άνθρωποι με fixed mindset διψούν να βρεθούν, αλλά τελικά φτάνουν πολλοί άνθρωποι με growth mindset χωρίς να είναι αυτοσκοπός τους. Τα καταφέρνουν ως υποπροϊόν του ενθουσιασμού τους για αυτό που κάνουν».
Πώς μπορούμε να τροφοδοτήσουμε μια συνεχή νοοτροπία ανάπτυξης;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι και αρκετές μέθοδοι που μας βοηθούν στο να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε μια στάση ζωής με προσανατολισμό στην ανάπτυξη και «σε αυτά που μπορώ να κάνω αντί για αυτά που δεν μπορώ να κάνω».
Για αρχή όμως, ας ξεκινήσουμε με ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω:
Βγαίνουμε έξω από το Comfort Zone μας (ζώνη άνεσής μας)
Το παράδοξο με την νοοτροπία ανάπτυξης είναι ότι νιώθουμε άνετα όταν νιώθουμε άβολα! Όταν είμαστε έξω από τη ζώνη άνεσής μας δεν το θεωρούμε απειλή, αλλά ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης. Όπως η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, η ανάληψη ενός νέου εργασιακού ρόλου ή κάτι που δεν έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν για παράδειγμα μια ομιλία τύπου TED-X!
Αναζητάμε Εποικοδομητικό Feedback
Η εποικοδομητική ανατροφοδότηση οδηγεί στην ανάπτυξη. Χωρίς αυτήν πώς μπορούμε να γνωρίζουμε εάν κάπου είμαστε καλοί η χρειαζόμαστε βελτίωση. Το εποικοδομητικό feedback συνοδεύεται από λεπτομέρειες. Δεν αρκεί να μας πουν ότι χρειαζόμαστε βελτίωση στον τρόπο που παρουσιάζουμε μια πρόταση σε έναν πελάτη. Δεν θα βοηθηθούμε ουσιαστικά. Χρειάζεται να αναζητήσουμε λεπτομέρειες και συγκεκριμένα παραδείγματα για να κατανοήσουμε ακριβώς ποια σημεία είναι αυτά που πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο.
Κάνουμε συχνούς αναστοχασμούς (reflections)
Growth Mindset σημαίνει να κοιτάμε μπροστά για νέες προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά τα καλύτερα μαθήματα μας τα χαρίζει το παρελθόν, αρκεί να είμαστε ανοικτοί να τα αναγνωρίσουμε. Μετά από μία δύσκολη μέρα, μία διαπραγμάτευση με πελάτη, μία ομιλία, ένα interview ας αναρωτηθούμε:
- Τι πήγε καλά;
- Τι θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα;
- Τι κατάφερα;
- Τι έμαθα;
- Τι θα συνεχίσω να κάνω;
- Τι θα κάνω διαφορετικά στο εξής;
Καταρτίζουμε ένα προσωπικό πλάνο μάθησης και ανάπτυξης
Έχοντας ανακαλύψει ποια είναι τα σημεία βελτίωσης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων καταρτίζουμε ένα προσωπικό πλάνο μάθησης με σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, βιβλία, podcasts και άλλο υλικό που υπάρχει σε αφθονία. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε το πολύ σε 2-3 σημεία βελτίωσης για το επόμενο 12μηνο διάστημα και να τα δουλέψουμε με πειθαρχεία και υπομονή.
Οργανώνουμε το χρόνο και τη μέρα μας
Η μέρα ξεκινάει με συγκεκριμένο πλάνο και χρονοδιάγραμμα που αξιοποιεί καλύτερα τους πολύτιμους πόρους του χρόνου μας, πυροδοτώντας τη νοοτροπία ανάπτυξης. Τι θέλουμε να πετύχουμε σήμερα, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρόνο για τη δική μας μάθηση και εξέλιξη και πώς μπορούμε να αποφύγουμε άσκοπες εργασίες και σπατάλη χρόνου;
Σημασία έχει το ταξίδι
Η νοοτροπία ανάπτυξης, το growth mindset, δεν είναι μόνο για την επόμενη προαγωγή ή μέχρι να αποκτήσουμε μια νέα δεξιότητα. Είναι στάση ζωής. Είναι σημαντικό να παραμένουμε περίεργοι, να αναζητούμε ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη αλλά και να χαιρόμαστε το ταξίδι με τα λάθη και τις αποτυχίες του, με τις ευκαιρίες και τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες του. Από εκεί θα αντλήσουμε τα πραγματικά μαθήματα.
Εάν λοιπόν γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου της τρέχουσας χρονιάς διαπιστώνουμε ότι το New Year’s Resolution που βάλαμε στις αρχές του έτους έχει αποδυναμωθεί ή ξεχαστεί, πριν το παρατήσουμε τελείως ας δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία μέσω μιας προσέγγισης νοοτροπίας ανάπτυξης: ας αναστοχαστούμε γιατί δεν λειτούργησε μέχρι στιγμής, πόσο πολύ βγήκαμε από το comfort zone μας προκειμένου να το επιτύχουμε, ας ρωτήσουμε άλλους να μας δώσουν το δικό τους feedback και ας βάλουμε πλάνο και πειθαρχεία για να το πετύχουμε. Είπαμε, σημασία έχει το ταξίδι…….
Μπορείς να συζητήσεις με τη Βίκη θέματα καριέρας στέλνοντας email στο [email protected]
Φωτογραφικό υλικό: Freepik
Κλείσε ένα ραντεβού με την Βίκη
Τηλέφωνο
(255) 352-6258